KRAV MAGA

– este un sistem de autoapărare deschis și dinamic dezvoltat în Israel care, de la primele formulări din anii 1920, a fost actualizat constant pentru a răspunde nevoilor reale de autoapărare, dezvoltând tehnici și tactici pentru a face față atacurilor cu mâna goală, atacurilor cu obiecte contondente, ascuțite și amenințări cu arme de foc.
– nu este o singură disciplină, ci un sistem complet și integrat, un complex organic de tehnici și metode de autoapărare. Acestea sunt bazate pe principii ce urmăresc rezolvarea practică a situațiilor periculoase. Sistemul este dezvoltat prin aplicare constantă și verificare în situații reale de agresiune a principiilor care vizează apărarea propriei siguranțe.
– poate fi practicat de către oricine, indiferent de vârstă și sex. Nu necesită o pregătire specifică anterioară sau experiență în disciplinele de luptă.
Cu toate că programele de pregătire sunt suficient de simple pentru a fi învățate și urmate de practicanții de orice nivel, pregătirea trebuie să aibă loc întotdeauna sub îndrumarea unui instructor calificat.
Krav Maga este un termen din limba ebraică ce se traduce ca ”luptă apropiată” (close combat).

International Krav Maga Institute - IKMI

IKMI este o organizație internațională fondată în anul 1999, în Franța, de profesioniști în domeniul securității private. Din 2005, IKMI este reprezentat oficial de prof. Antonio Monsellato.
Institutul organizează cursuri dedicate atât nevoilor de securitate personală în sectorul civil cât și programe destinate operatorilor profesioniști de securitate (poliție și militari).
Este prezent și în următoarele țări:
Andorra – Austria – Bosnia Herțegovina – Camerun – Canada – Cipru – Coasta de Fildeș – Croația – Franța – Germania – Martinica – Reuniunea – Israel – Italia – Luxemburg – Madagascar – Mauritius – Maroc – Mayotte – Portugalia – România – Senegal – Serbia – Spania – Statele Unite – Elveția.
Site-ul oficial al organizației este: www.internationalkravmagainstitute.com.
IKMI este acreditată ca furnizor de servicii pentru:
– NATO (Codul NATO AMO15 – furnizarea de servicii către bazele NATO din Italia și țărilor NATO în general) și
– ONU (Certificarea UNGM257921 – furnizarea de servicii tuturor organizațiilor afiliate la Națiunile Unite).

Programa

Fiecare practicant (atlet) primește o gradație care identifică pe scurt nivelul său tehnic și, prin urmare, cunoștințele și capacitatea sa de a aplica principiile Krav Maga.
Nivelurile atleților sunt: 1, 2, 3, 4 și 5 după aceste niveluri, există gradații superioare: 1, 2, 3, 4 și 5.
Practicantului care se înregistrează pentru prima dată ca atlet nu îi este atribuit niciun nivel tehnic (este clasificat ca începător), prin urmare, prima sa examinare urmând să fie susținută pentru calificarea de la nivelul 1 de pregătire.
Sunt prevăzute trei niveluri de pregătire pentru atleții IKMI: bază – intermediar – avansat.
Bază: nivelul 1
Intermediar: nivelurile 2 și 3
Avansat: nivelurile 4 și 5.

Obiectivele nivelului de BAZĂ:
– familiarizarea atletului cu elementele fundamentale ale Krav Maga, tehnicile de lovire și apărare împotriva atacurilor, atât cu membrele superioare, cât și cu cele inferioare. Bazele luptei corp la corp.
– dobândirea tehnicilor fundamentale de luptă apropiată pentru a putea neutraliza un adversar cu mâinile goale.
– pregătirea pentru susținerea examenelor pentru următorul nivel.

Obiectivele nivelului INTERMEDIAR:
– perfecționarea antrenamentului de luptă corp la corp.
– consolidarea cunoștințelor anterioare și dobândirea de noi tehnici de luptă.
– apărare cu mâinile goale împotriva mai multor adversari, apărare împotriva armelor ocazionale (băț) și dezarmarea aceastora.
– pregătirea pentru susținerea examenelor pentru următorul nivel.

Obiectivele nivelului AVANSAT:
– finalizarea dobândirii capacității de luptă corp la corp.
– finalizarea dobândirii abilității de a se apăra împotriva amenințărilor cu atacuri pe toate direcțiile (360°).
– consolidarea cunoștințelor anterioare și dobândirea tehnicilor de dezarmare a atacurilor cu arme albe și de foc.
– pregătirea pentru a participa la cursul de asistent instructor.

Examinarile de nivel tehnic

Trecerea la nivelul următor are loc după ce practicantul a finalizat antrenamentul planificat și este supus unui examen care are loc în fața unei Comisii Tehnice Regionale/Naționale.
Doar atleții care sunt prezentați de instructorul lor pot participa la examen, ceea ce înseamnă că un atlet nu se poate prezenta singur la examene.
Numai finalizarea cu succes a procedurii nivelului avansat creează condițiile de acces la cursul pentru calificarea de Instructor Asistent de Krav Maga.
Pentru a putea susţine examenul de nivel, atletii vor plăti o taxa de examinare stabilită la nivelul organizației internaționale.

Ținută și echipament de protecție

Se recomandă purtarea în permanență a ținutei oficiale, atât la antrenamente cât și în timpul seminariilor tehnice.
Ținuta oficială este compusă din: pantaloni negri cu logo IKMI și tricou negru cu logo IKMI.
Pentru examene la nivel, totuși, atletul trebuie să poarte doar ținuta oficială IKMI constând dintr-un tricou negru și pantaloni cu logo IKMI alb și pantofi sport.
Atleții IKMI trebuie să dețină următorul echipament de protecție:
Cască, cochilie (bărbat/femeie), tibiere, mănuși MMA și echipamentul de antrenament: băț, cuțit, pistol.
Notă: Începătorii vor avea timp la dispoziție pentru a-și achiziționa echipamentul necesar până la data susținerii examenului de grad.

Însemne

Atleți:
– atleților care trec examenele de nivel li se plasează o stea albă sub sigla IKMI din partea inimii pentru fiecare grad superior obținut. Logo-ul de pe tricou și pantaloni trebuie să fie alb.
– atleților care trec examenele de grad superior vor purta o stea portocalie sub sigla IKMI din partea inimii pentru fiecare grad superior obținut. Logo-ul de pe tricou și pantaloni trebuie să fie alb.

Instructori asistenți:
– vor avea înscrise cuvintele „Instructor asistent” pe mânecă cu logo-ul galben IKMI în partea inimii.

Instructori:
– instructorii până la nivelul 3 vor purta un tricou negru cu logo galben și stele galbene pentru fiecare nivel dobândit pentru a fi plasat sub sigla IKMI din partea inimii.

Experți:
– experții primul nivel vor purta un tricou negru cu litere argintii cu logo argintiu.
– experții nivelul 2 vor purta un tricou negru cu logo portocaliu.
– experții naționali vor purta un tricou negru cu logo roșu și inscripția ”National Expert”.
– experții internaționali vor purta un tricou negru cu logo roșu și inscripția ”International Expert”.

De la crearea sa, IKMI nu a avut în vedere utilizarea sistemului de centuri colorate (așa cum este întâlnit în artele marțiale) pentru a determina gradul atleților săi, tocmai pentru că Krav Maga nu este o artă marțială.

Tabăra internațională de vară „IKMI SUMMER CAMP”

Este organizată de comitetul internațional, de regulă, o dată pe an și se desfășoară în general în primul sau al doilea weekend din luna iunie (în formatul joi – duminică).
Locația și programul vor fi postate pe site-ul IKMI până în luna ianuarie a fiecărui an.
Tabăra de vară va găzdui, pe langă antrenamentele dedicate atleților de diferite niveluri, și cursuri de specialitate. Acestea vor fi postate în programul taberei de vară.
Tipurile de cursuri ce se pot organiza în cadrul taberei sunt următoarele:
1. Kapap
2. Baton tactic
3. CQB – Combat Quarter Battle
4. Protecție VIP
5. Krav Maga pentru poliție
6. Tehnici de tragere israeliene – cu arme airsoft
7. Cuțit tactic
8. Apărare la sol / luptă la sol
9. Tehnici în medii restrictive
10. Krav Maga pentru femei.

IKMI România

Implementarea programei de pregătire IKMI este structurată pe 3 piloni fundamentali:
1. Cunoștințe teoretice – cunoașterea conceptelor folosite în pregătirea de autoapărare;
2. Abilități practice – dezvoltarea abilităților practice necesare reacției în autoapărare;
3. Responsabilitate individuală – familiarizarea cu elementele de legislație națională aplicabile în situația de legitimă apărare.

În afara conținutului programei oficiale a IKMI, sunt prevăzute ședinte de dezvoltare a diferitelor atribute fizice și tehnice care vin în sprijinul elementelor tehnice predate în Krav Maga (ex. dezvoltarea tehnicilor de lovire, tehnicilor de proiectare, tehnicilor executate la sol, folosirea bastonului, etc.).
Programa IKMI este implementată în România pe parcursul unui sezon de pregătire.
Durata unui sezon de pregătire este SEPTEMBRIE anul curent – IULIE anul următor.
În cadrul unui sezon de pregătire vor avea loc aproximativ 80 de antrenamente: 2 antrenamente pe săptămână (de regulă, lunea şi sâmbăta). La finalul sezonului de pregătire, în cadrul ultimului antrenament din luna IULIE, se vor putea susţine examenele pentru următorul nivel.
Suplimentar antrenamentului specific IKMI (care va urmări implementarea programei oficiale) se organizează seminarii ce vor avea diferite teme de Krav Maga (ex. introducere în conceptele KM, decizie sub stres, scenarii de autoapărare, apărarea terței persoane, tactică, tragere, folosirea bastonului tactic, folosirea dispersorului de substanțe iritant-lacrimogene, folosirea armelor improvizate, etc).
De regulă, seminariile vor avea durata de o zi (4 ore de lucru).
De asemenea, activitățile de pregătire care suplinesc programa IKMI se pot organiza și în formate extinse (seminar de 2 sau 3 zile, tabere, seminarii specializate, etc.).
Locaţia şi programul seminariilor vor fi postate pe canalele de comunicare ale IKMI România.
În timpul unui sezon de pregătire se va organiza un stagiu național în cadrul căruia vor avea loc și examinări de nivel. Locaţia şi programul vor fi postate pe canalele de comunicare ale IKMI România.
Atleţii IKMI vor primi un document de identificare în cadrul organizației IKMI, sub forma unui carnet de atlet în care se vor materializa toate activităţile acestora: nivelul de pregătire (examinările), participările la stagii, cursurile de specializare urmate, achitarea taxei anuale IKMI. Astfel, atletul trebuie să aibă asupra sa dcumentul menționat, la toate activităţile de mai sus.
Totodată, la începutul fiecărui sezon de pregătire, atleții vor plăti o taxa anuală către International Krav Maga Institute. Cuantumul taxei este stabilită la nivel internațional și comunicată înainte de începerea sezonului de pregătire.